Inleiding

Jongeren op middelbare scholen en het vervolgonderwijs (MBO/HBO en Universiteit) hebben het pittig. Er komt veel op ze af, ze ervaren groepsdruk, ze hebben een neiging tot perfectie en hebben vaak een korte concentratieboog. Het gevolg is specifieke problemen zoals gebrek aan motivatie, niet weten hoe je moet leren, uitstelgedrag, niet lekker in je vel zitten, niet weten waar je mee bezig bent of waarvoor je je zou moeten inspannen, etc. Motifire biedt een scala aan trainingen en workshops aan waardoor een jongere weer bij zijn/haar kracht kan. Een jongere weet en voelt weer wat hij/zij wil. Op school, thuis en met vrienden. Ook leert de jongere hoe je dat gevoel van eigen kracht kan vasthouden als het even tegenzit.

In onze trainingen en workshops werken we concreet, praktisch en oplossingsgericht. We werken individueel, in kleine groepen en klassikaal maar ook voor ouders (groepen tot 100 personen). Voor leerlingen/studenten, voor ouders en voor docenten.

Methodieken

We laten ons in onze werkwijze inspireren door een aantal coachings- en trainingsmethodieken en verandermodellen:

1. Oplossingsgericht Coachen
2. Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg
3. Weerbaarheidstraining Rots en Water
4. De fixed- growth-mindset van Carol Dweck
5. Zelfdeterminatietheorie (SDT)van Deci en Ryan
6. Gedragsveranderingsmodel van Prochaska/DiClemente
7. Cirkel van Invloed/betrokkenheid van Covey

Niet het zoeken naar de oorzaak van het probleem, maar oplossingen waar jongeren weer plezier en energie van krijgen, staan bij ons voorop. Dat betekent veel actie en beweging. Ook werken we veel met (energetische) opstellingen, waarbij jongeren/ouders/docenten hun keuze voor of tegen iets duidelijk maken door een positie in de ruimte in te nemen. Vervolgens gaan we praten.

Werkvormen

Omdat we starten met actie en doe-dingen zitten er in het traject veel oefeningen die beginnen met beweging. Enkele voorbeelden zijn:

  • teken je levenslijn
  • selecteer favoriete kaart
  • balspel met emoties
  • je ideale dag
  • de cirkel van invloed
  • helpende gedachten
  • inventarisatielijnen in de ruimte
  • pion-opstellingen met schaalniveau’s

Hieronder een inspirerend filmpje van iemand die doorgaat en ook het vertrouwen heeft dat het mogelijk is.

Achtergrondinformatie

Over motivatie en motivatieproblemen is veel geschreven en er zijn ook veel filmpjes beschikbaar. Klik hier voor een eerste indruk.